loading
  • InklappenMijn FNV

In 2011 wereldwijd 76 vakbondsmensen vermoord

  • 06-06-2012
  • Webredactie FNV vakcentrale
  • 0 reacties

Het is op diverse plekken in de wereld nog altijd levensgevaarlijk om gebruik te maken van je vakbondsrechten. In 2011 zijn er wereldwijd 76 mensen vermoord bij het uitoefenen van hun vakbondsvrijheid. Dit blijkt uit het overzicht van vakbondsrechtenschendingen dat het Internationaal Verbond van Vakverenigingen IVV ieder jaar uitbrengt.

De meeste doden, 29, vielen afgelopen jaar wederom in Colombia. In 2010 was dat ook al het geval, toen werden in het land 49 vakbondsmensen vermoord. Ook in Guatemala betaalden vakbondswerkers een hoge prijs, daar werden 10 mensen straffeloos terechtgesteld. In de Aziatische landen vonden 8 mensen de dood vanwege hun vakbondswerk.

Schrikbarende cijfers

Agnes Jongerius, voorzitter van de commissie voor mensen- en vakbondsrechten van het IVV, schrikt ieder jaar weer van de cijfers. “Deze cijfers geven wederom maar weer eens aan hoe belangrijk mensenrechten zijn. En het is daarom des te schokkender dat werkgevers zich op dit moment op de ILO-conferentie in Genève proberen te onttrekken aan internationale verdragen die het stakingsrecht erkennen, een fundamenteel grondrecht.”  

Vakbonden belangrijk voor democratie

In cijfers van de IVV zijn niet de dode vakbondsactivisten meegenomen die zijn gevallen tijdens de Arabische lente. Volgens de organisatie vielen er enkele honderden doden onder vakbondsmensen en werden duizenden gearresteerd. De vakbonden hadden het zwaar te verduren, maar speelden ook een belangrijke rol tijdens de revoluties in Tunesië, Egypte en Bahrein. Ook in andere golfstaten hielpen de vakbonden de weg naar de democratie te plaveien. In diverse landen als Saoedi Arabië, de Arabische Emiraten en Eritrea worden inmiddels voorzichtig de eerste stapjes gezet op weg naar een onafhankelijke vakbeweging.

Andere landen waar vakbondsmensen het in 2011 moeilijk hadden waren Georgië, Kenia en Zuid-Afrika en Botswana. In die landen werden op grote schaal vakbondsactivisten gearresteerd, onderdrukt en gevangen gezet.

IVV: wereldwijd 205 miljoen werklozen  

Verder was in 2011 vooral opvallend dat er maar liefst 205 miljoen mensen werkloos waren. Volgens de IVV was dit vooral te danken aan het feit dat overheden de economische groei en werkgelegenheid niet stimuleerden, maar ervoor kozen om bezuinigingsmaatregelen te nemen. Dit trof vooral jonge mensen zoals in Spanje waar maar liefst 40 procent van de jongeren werkloos thuiszit, in Griekenland gaat dit inmiddels om 21 procent van de jongeren.

Meer informatie:
> Het volledige rapport is te lezen op de website van de International Trade Union Federation .
> Werkgevers willen het bij ILO niet hebben over schendingen vakbondsrecht

Reageer op dit bericht

Onze spelregels

Reageer je vaker? Gebruik dan je profiel. Log in of

Nog 1500 tekens over
Deze naam verschijnt bij je reactie op de website
Je e-mailadres verschijnt niet op de site. En wij verstrekken het nooit aan derden
Annuleren

Hier staan wij voor: