loading
  • InklappenMijn FNV

Treinschoonmakers in actie tegen stijging werkdruk

  • 24-06-2013
  • Marco van Moort (communicatieadviseur organizing)
  • 1 reacties

Treinschoonmakers van Hago Rail Services (HRS) voeren vandaag actie bij de opdrachtgever van het treinschoonmaakwerk: NS/ Nedtrain. Aanleiding zijn bezuinigingen die HRS wil doorvoeren. Die hebben al 20% van de treinschoonmakers het werk gekost en gezorgd voor een enorme werkdruk. De schoonmakers spreken NS aan op hun verantwoordelijkheid als opdrachtgever en ze willen dat NS hen desnoods weer direct in dienst nemen.

Wat? Treinschoonmakers voeren actie tegen stijging werkdruk en banenverlies
Wanneer? Vandaag, maandag 24-06-2013, van 13:00 uur - 14:30 uur
Waar? Hoofdkantoor NS, Laan van Puntenburg 100, Utrecht
Wie? 200 treinschoonmakers, Vakbond van Schoonmakers - FNV Bondgenoten

Bezuinigingen 'niet over de rug van de schoonmakers'

HRS zit in financiële problemen omdat NS, bij de aanbesteding van het treinschoonmaakwerk, minder uren voor de schoonmaak heeft opgegeven dan eigenlijk nodig zijn. Dat levert HRS een tegenvaller van tot nu toe al 6 miljoen op. Uitzendkrachten en schoonmakers met aflopende tijdelijke contracten zijn daardoor hun baan al kwijt. Voor de huidige schoonmakers betekent dat een enorme stijging van de werkdruk: zij moeten met minder mensen meer schoonmaken.
Onacceptabel, zeker als je bedenkt dat NS en HSR de Best Practice Award kregen van de Code Commissie Verantwoord Marktgedrag voor de praktische uitvoering van de ketenafspraken bij deze aanbesteding. Maar aan twee van die afspraken houdt HRS zich nu niet: 'niet over de ruggen van de schoonmakers' en 'geen verhoging van de werkdruk'.

"Wij zijn trotse schoonmakers van de treinen en stations. Dankzij ons kunnen reizigers iedere dag in een schone trein zitten. Althans, dat is wat wij graag willen. Als het aan HRS ligt, is dat anders. Door de bezuinigingen stijgt opnieuw de werkdruk. Daardoor moeten wij in nog minder tijd de treinstellen schoonmaken. Dat gaat ten koste van de kwaliteit. En dat willen wij niet", zegt treinschoonmaker Kapi Lijfrock.

"De NS waren een van de initiatiefnemers van de Code. En dan kregen HRS en NS nog een prijs ook", stelt zijn collega Mutlu Yar. "Als dit al gebeurt met het beste contract van Nederland, hoe beroerd is het dan gesteld met de overige 150.000 schoonmakers die de Nederlandse kantoren, ziekenhuizen, universiteiten, scholen, bussen, trams en overheidsgebouwen leefbaar houden? Wij vechten al zo lang voor 'Gewoon Goed Werk'. En we zijn nog lang niet moe! Als het moet gaan wij door tot de NS ons terug in dienst nemen."

De Vakbond van Schoonmakers, onderdeel van FNV Bondgenoten helpt schoonmakers voor hun eigen en elkaars belangen op te komen. FNV Bondgenoten wil Gewoon Goed Werk. Werk met genoeg zekerheid, respect en groei, voor iedereen.

Reacties

Reageer
wpm
wpm zegt:

Als Hoofdconducteur kan ik bevestigen dat schoonmakers bij NS goed werk leveren maar het word steeds moeilijker doordat er steeds meer in steeds kortere tijd moet gebeuren.

Reageer op dit bericht

Onze spelregels

Reageer je vaker? Gebruik dan je profiel. Log in of

Nog 1500 tekens over
Deze naam verschijnt bij je reactie op de website
Je e-mailadres verschijnt niet op de site. En wij verstrekken het nooit aan derden
Annuleren