loading
  • InklappenMijn FNV

FNV B TV is hét videokanaal van de grootste vakbond van Nederland. Hier vind je verschillende video's op het gebied van werk en inkomen.

Hittestress

Werken bij tropische temperaturen: wegpuffen die hitte, regelmatig een glaasje water drinken of je baas om een aangepast rooster vragen.
FNV B TV ging de werkvloer op en keek hoe werkend Nederland voorkomt dat het overkookt.

Vakantiewerk

Wat moet je minimaal verdienen en wat is een Tj-biljet? Belangrijke zaken als je vakantiewerk gaat doen. FNV B TV ging het schoolpleinop en checkte wat jongeren hierover weten en vroeg Jeroen de Glas van FNV Jong om de goede antwoorden.

Help, mijn werkgever is failliet!

Je bedrijf is failliet verklaard: wie betaalt nu je salaris, wat is een doorstart en een curator? Bekijk voor het antwoord op deze vragen en meer de video.

> Veelgestelde vragen over fallissement

Vijf vragen over... De Cao

Cao’s, de bond sluit er honderden af en bijna elke werknemer heeft er een. Maar wat is het en wat heb je er aan? Ingewikkelde juridische materie. De video ‘Vijf vragen over…De Cao' geeft antwoord op deze en andere vragen over de collectieve arbeidsovereenkomst.
Meer info over cao's

Eerste Hulp Bij je sollicitatiegesprek

Nu de banen niet voor het oprapen liggen, zijn werk zoeken en solliciteren steeds lastiger. Waar zijn al die vacatures en hoe onderscheid je je van al die andere kandidaten? FNV B TV vroeg het loopbaanbegeleider Ellen Ziengs. In deze video geeft zij o.a. handige tips over hoe om te gaan met zenuwen en lastige vragen tijdens het sollicitatiegesprek.
Meer info over werk zoeken
Meer info over loopbaanadvies

Eerste Hulp Bij werk zoeken

Nu de banen niet voor het oprapen liggen, zijn werk zoeken en solliciteren steeds lastiger. Waar zijn al die vacatures en hoe onderscheid je je van al die andere kandidaten? FNV B TV vroeg het loopbaanbegeleider Ellen Ziengs. In deze video legt zij uit waar je vacatures vindt en hoe je je netwerk kunt inzetten in de zoektocht naar werk.
Meer info over werk zoeken
Meer info over loopbaanadvies

Geef jongeren een startersbeurs

Ook na hun opleiding moeten jongeren financieel ondersteund worden, vindt jongerenvakbond FNV Jong. Want, de jeugdwerkloosheid neemt toe. 1 Op de 8 jongeren onder de 25 jaar is momenteel werkloos. Een diploma op zak is geen garantie meer voor het vinden van een baan. Werkervaring moet je hebben. Maar hoe doe je die dan op? FNV Jong stelt de startersbeurs voor. Jongeren zoeken een bedrijf waar zij werkervaring op kunnen doen. De gemeente betaalt de jongere 400 euro per maand, het bedrijf de jongere minstens 100 euro per maand. Dit voor een periode van maximaal zes maanden. FNV B TV vroeg jong en oud: goed idee zo’n startersbeurs?

Meer loon voor onzeker werk?

Een uitzendbaan is zo gevonden en als freelancer bepaal je zelf je werktijden. Maar zo ideaal is flexwerk niet: je verdient vaak minder dan vaste werknemers voor hetzelfde werk, je hebt geen financiële buffer voor ziekte, werkloosheid en oude dag tenzij je dit zelf regelt en investeren in opleiding en ontwikkeling komt ook voor eigen rekening. De bond wil meer zekerheid voor flexwerkers. FNV B TV ging naar het uitzendbureau en vroeg: vind jij meer loon voor onzeker werk terecht?

Jeugdloon is leeftijdsdiscriminatie?

Het minimumjeugdloon ligt een stuk lager dan het gewone minimumloon. Jongeren tot en met 23 jaar verdienen hierdoor stukken minder dan oudere werknemers met het minimumloon voor precies hetzelfde werk. FNV Bondgenoten wil de jeugdlonen nu afschaffen en zet zich daarvoor in aan de onderhandelingstafel. Jongeren krijgen geen eerlijke beloning voor hun werk en jeugdloon is slecht voor de concurrentiepositie van ouderen. De bond pleit voor beloning op basis van ervaring in plaats van op leeftijd. FNV B TV ging het schoolplein op en vroeg: vind jij jeugdloon leeftijdsdiscriminatie?

Salarisverhoging

Veel mensen vinden salarisverhoging vragen maar lastig. Er ziet niet meer in, het valt niet goed bij de baas en hoe onderhandel je eigenlijk? FNV Bondgenoten ging de werkvloer op en vroeg: "Durf jij om meer te vragen?".

Duurzaam werken

Op de werkvloer wordt veel energie verbruikt en kan dus ook flink worden bespaard. Met het project Duurzaam Werken willen de FNV-bonden bedrijven aansporen dat ook te doen. Bij de Limburgse bierbrouwer Gulpener werkt men al behoorlijk duurzaam. Medewerker Fred Eggen legt uit hoe zij groene biertjes brouwen.

Hogerop in de techniek

Zelf een hele klus van begin tot eind uitvoeren. Lekker knutselen én een goed salaris. Servicemonteurs Sander en John zien het wel zitten in de techniek.

Reacties

Reageer
thea x
thea x zegt:

Ja ik vind het een doet idee. dat als je een uitkering krijgt om dan vrijwilligers werk te gaan doen. Er is genoeg te doen bijv koffie inschenken bij bejaarden of een eindje wandelen boodschappen doen voor mensen die dat zelf niet meer kunnen. En je hoeft dat ook geen 40 uur per week te doen. Als je 2 dagdelen per week iets voor een ander kan doen geeft dat je zelf toch ook een goed gevoel. Als je daar toe in staat bent natuurlijk,

Soundouse El Khadiri
Soundouse El Khadiri zegt:

Beste Collega indien deze werkplek echt van jou is dan ben je echt een kanjer!!! Ik vind het er wel mooi uitzien . En ja je heb gelijk ik werk zelf ook bij ISS en dit zelfde probleem heb ik ook. Maar daarnaast krijg je er stank voor dank terug . Doordat je heel erg slecht behandeld word. Je gaan naar je werk met een big smile en je komt met verdriet naar huis!!! Ik denk dat het meer komt door dat mensen elkaar onderschattten: "ach ja je bent toch maar een schoonmaker/schoonmaakster M.V.G.

bas voorthuzen
bas voorthuzen zegt:

“Gelezen veel eerder als gisteren? ZZP'r en ex-vakbondsleidster/oud-PVDA kamerlid Mai Li Vos is het een beetje zat, dat gebakel over oud-politici die een tegen prestatie moeten gaan leveren als zij wachtgeld ontvangen en dat kan 2 tot 6jr. wachtgeld zijn?? Als dat voor de bijstandsgerechtigden geld, dan moet dat ook voor politicie gelden is de gedachte, en waar komt die gedachte vandaan? de SP natuurlijk. Deze SP is tegenstander van de nieuwe dwangarbeid. En als het kabinet deze uitkeringsgerechtigde dwangarbeid toch doorzet dan zou dat ook voor oud-politici moeten gelden. Dat is toch te gek voor woorden, politici die wel 120uur per week in de weer zijn (ze slapen nog niet eens meer) en die dan ook moeten solliciteren als ze uit de kamer stappen. Deze krijgen ook niet meer als de maximale wachtgeld vergoeding (2 tot max .6jr.) wat voor hun ook geen vetpot is. Als hun 12,5jarig kamerlidmaatschap vol is dan is hun pensioen al binnen? Kijk maar naar Femke? maar ze nu wel al hoogleraar, netjes. Onze Peter B. hoogleraar aan de universiteit voor 4dg./perweek á 4ton/jaar? De Balkende norm was 181.000euri per jr. en is al door hem verlaten. En dan ook nog verplicht sneeuwruimen en/of koffie schenken. Nee hoor, dat lijkt er op dat men politicie verdenkt van de zaak te belazeren zoals men die uitkeringstrekkers zeker kan verdenken van fraude, op enkele gegoede na. Politicie hebben een eed afgelegd en zijn dus gebonden aan de waarheid, kunnen dus de zaak niet belazeren.

jan dijk
jan dijk zegt:

Ha ha wat moeten wij toch met dit Europa hoe eerder de E U uit elkaar valt hoe beter het is wij de mens Jan met de pet moeten de macht krijgen zodat de mensen aan de basis ook mee gaan tellen. Is de Benelux alleen niet groot genoeg en zonder Europa redden wij het veel en veel beter,toch.

Judocus Brands
Judocus Brands zegt:

Als europa gaat bepalen wat onze pensioenen mogen kosten ,en als dat de bonden dit goedkeuren, dan kan de vakbond beter worden opgeheven .!!!!!!!!!!!!!

Jans Schrik
Jans Schrik zegt:

Ik pas er voor, om de lagelonen landen te immiteren

BERT CAENEN
BERT CAENEN zegt:

Reactie door webredactie verwijderd: een van de spelregels luidt dat reacties niet in hoofdletters mogen worden gedaan!

Louis van der Ploeg
Louis van der Ploeg zegt:

Ik vond dat Europa al veel te veel heeft te vertellen. Als ze zo graag 1 europa willen zijn, dan moeten ze ook maar eens ingrijpen on bijv. de verschillen in brandstofprijzen. Waarom betalen wij hier 30 eurocent meer voor 1 liter benzine dan in Luxemburg. Als er geen 1 europa mogelijk is, dan mogen ze er van mij uitstappen. Nederland loopt al te lang aan de hand van de grote landen mee.

John  Maas
John Maas zegt:

ben het voledig eens met bovengenoemde stellingen dat iedere baan nodig is en de waardering verdiend wat er bij hoort, ik vindt ook dat de bonden de Regering eens meer aan moet gaan spreken op hun verandwoordelijkheden als staat ,er word zoveel gesproken over hoe het zou moeten ,maar het tegen overgestelde gebeurt, iedere Nederlander moet doorwerken tot 67 jaar,maar de werkelozen hoeven helemaal niets te doen zij kunnen gewoon thuis blijven zitten ,zels zwart werken mag voor de gemeente ,zijn zels personen bij wat hun gehele leven nog nooit gewerkt hebben ,dus alleen maar hun hand ophouden ,want werken is voor de ouderen onder ons ,en jongeren die wel aan hun toekomst willen werken en zo ons sociale stelsel op pijl houden,dat is waar de Nederlandse staat zich moet bezig houden en niet alleen maar de oudere werknemers treiteren terwijl er helemaal geen werk genoeg is of er zoun van Brussel uit een wet moeten komen dat wioj allemaal voor niets gaan werken , bonden tegen jullie zeg ik kom eens een keer op voor jullie leden en de mensen in ons land, en zeg NEE tegen inmening van Brussel want daar kiezen wij hier geen regering voor.wat mij betreft mag Brussel verdwijnen,en moeten de Landen weer zelf gaan regeren en handelen zoals dit vroeger ook gebeurde.dus handen af van Nederland,en begin eerst de werkelozen allemaal een baan te geven dan komt alles weer op zijn pootjes terecht en hoefd er niemant tot zijn 67 te werken .

kanan Narimanov
kanan Narimanov zegt:

vaakbond van nl

Dockers rule
Dockers rule zegt:

Leuk filmpje? Een werkgever aan het woord laten om de zegeningen van het versoepelen van het ontslagrecht te prediken? Dat FNV B TV zichzelf niet als een cameraploeg uit oorlogsgebied profileert is weer exemplarisch voor de “redelijkheid” waarmee FNV B zich als een soort onafhankelijke partij wil opstellen! Sorry, FNV B U bent partij! Met de redelijke partij uit willen hangen, je zelf willen afficheren als boven de partijen staand winnen wij de oorlog tegen de werkende en uitkeringsgerechtigde mens niet. Het sociaal terrorisme van Pechthold com suis is een vuile oorlog, die georganiseerd massaal verzet vereist. Dus laat vooral géén werkgevers aan het woord, maar bestaande en komende slachtoffers van de neoliberale, vrijemarkt agenda opgelegd uit Brussel en met “militaire” precieze uitgevoerd door de D666, VVD, CDA, CU en Groen Links beter bekend als de Kunduz-kliek. STOP THE WAR ON WORKERS.

Johnny Be Good
Johnny Be Good zegt:

Een goede oplossing voor onze leeg gelopen pensioen kas is deze op te vullen met onze belasting geld. Wij hoeven de banken in Griekenland, Spanje en Italië niet te spekken met onze belasting geld. Het geld hier houden voor onze eigen behoefte`s.

joopjab
joopjab zegt:

de polietiek oppaken weg er mee

Reageer op dit bericht

Onze spelregels

Reageer je vaker? Gebruik dan je profiel. Log in of

Nog 1500 tekens over
Deze naam verschijnt bij je reactie op de website
Je e-mailadres verschijnt niet op de site. En wij verstrekken het nooit aan derden
Annuleren

Kaderlid? > Ga naar FNV•B Kader

Nog geen profiel? Maak er een aan

Kaderleden FNV Bondgenoten Foto: Merel Maissan