loading
  • InklappenMijn FNV

Onderhandelingen cao Doe het Zelf worden hervat

Werkgevers hebben aangegeven met vakbonden te willen praten over een nieuwe cao “DHZ”. FNV Bondgenoten heeft samen met de collega van het CNV besloten deze uitnodiging te accepteren. Er is deze keer zelfs een voorstellenbrief van werkgevers aan de uitnodiging gekoppeld, dat is al een vooruitgang. De laatste onderhandelingen moesten vakbonden onderhandelen zonder te weten wat de uitgangspositie van werkgevers was bij de onderhandelingen. Dat is nu dus duidelijk, maar ook duidelijk is dat het niet genoeg is. De voorstellen van werkgevers staan nog heel ver af van wat FNV Bondgenoten wenselijk zou vinden voor de sector.

De vraag is wederom wat werknemers in de bouwmarkten willen en of ze bereid zijn daar wat voor te doen? 

FNV Bondgenoten heeft jullie laten weten in de laatste nieuwsbrief dat de cao is opgezegd en wat daar de gevolgen van zijn.

Wij hebben ook inzichtelijk gemaakt wat de verschillen waren tussen wat FNV Bondgenoten fatsoenlijk vond en wat werkgevers boden.

Alle nieuwsbrieven hierover zijn terug te vinden op onze website www.fnvbondgenoten.nl/doehetzelf

Hieronder nog even de loonsverhogingen op een rij van de laatste jaren. Het leek mij goed om de cao Doe het Zelf eens naast die van de natuurlijke collega / concurrent  tuincentra te leggen.

 

 

 

Doe het Zelf Branche (tot 1-4-2004 Verordening Arbeidsvoorw. Detailh)

Tuincentra

jaar

maand

structu­reel

eenma­lig

structureel

eenmalig

2006

01-07

1 %

 

 

 

 

01-10

 

 

1,75%

 

 

01-12

 

0,5%

 

 

2007

01-04

 

 

1,5%

 

 

01-07

2,75 %

 

 

 

 

01-12

 

0,5 %

 

 

2008

01-04

 

 

0,5%

 

 

01-07

 3 %

 

3%

 

 

01-12

 

 

 

0,5%

2009 

01-04

---

2,5%

 

 

 

 

 

 

 

2010

01-07

1 %

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2011

 

---

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2012

01-04

 

 

1,25%

0,6%

 

 

 

 

 

 

Zoals jullie kunnen zien lopen de bouwmarkten de laatste jaren flink achter bij de collega’s in de tuincentra. 2,75 structureel en 0,6% eenmalig is procentueel het verschil. Als we de loontabellen uit de cao’s erbij pakken is het verschil helemaal dramatisch. Met name loongroep 2 en 3 die qua functie met elkaar vergelijkbaar zijn leveren in de tuinbranche tot honderden euro’s meer op per maand. Als wij dan kijken naar de branchevervaging/assortiment is dit een heel onwenselijke situatie en is er sprake van concurrentie op arbeidsvoorwaarden.

Op korte termijn starten de onderhandelingen en FNV Bondgenoten zal jullie van alle gesprekken op de hoogte houden. Het is echter wel belangrijk dat werknemers in de bouwmarkten zich realiseren dat een  fatsoenlijke cao alleen tot stand kan komen als alle partijen hier nut en noodzaak van inzien.

Aan de inzet van FNV Bondgenoten hoeven jullie niet te twijfelen onze kracht is echter wel afhankelijk van de inzet van onze leden.

Het is nu echt vijf voor twaalf en noodzakelijk dat jullie duidelijk gaan maken aan de werkgever dat er een fatsoenlijke cao moet komen.  

Met vriendelijke groet,                                                            

Gea Lotterman, Bestuurder Handel FNV Bondgenoten

 

 

Reageer op dit bericht

Onze spelregels

Reageer je vaker? Gebruik dan je profiel. Log in of

Nog 1500 tekens over
Deze naam verschijnt bij je reactie op de website
Je e-mailadres verschijnt niet op de site. En wij verstrekken het nooit aan derden
Annuleren