loading
  • InklappenMijn FNV

Unilever Nederland solidair met stakende collega's Groot-Brittanië

  • 14-12-2011
  • Dimphy Smeets (webredactie)
  • 1 reacties
Werknemers van Unilever in Groot-Brittannië voeren actie tegen kortingen op hun pensioen.

Vakbondsleden bij Unilever Nederland hebben zich solidair verklaard met hun collega's in Groot Brittannië. Die staken omdat het bedrijf zwaar wil ingrijpen in de pensioenen. Daardoor gaan gepensioneerden er 20 tot 40 procent op achteruit.

Kaderlid Patrick van Klink: "Wij leven mee met onze collega's. Zelf hebben we hier ook gedonder. En Unilever vindt elke cent die naar pensioen gaat te veel." Op 8 december overhandigden de Europese ondernemingsraad van Unilever en de EFFAT (Europese vakbondskoepel in de voedingindustrie) een internationale solidariteitsverklaring aan vertegenwoordigers van de drie vakbonden die actie voeren bij Unilever UK.

Patrick van Klink is secretaris van de concernraad bij Unilever in Nederland. Via e-mail staan hij en zijn collega-bestuursleden in contact met vakbondsleden in andere landen waar Unilever actief is. Toen de oproep kwam om een internationale solidariteitsverklaring af te geven, ondernam hij meteen actie.

Pensioen op de tocht

Namens de duizend vakbondsleden bij Unilever stuurde hij een solidariteitsverklaring. "Bij ons staat het pensioen even zeer op de tocht, of het nu om de plannen van de overheid gaat of de kostenbesparingen vanuit het bedrijf. En Unilever vindt elke cent die naar pensioen gaat te veel."

De werknemers van Unilever in groot-Brittannië gaan door met acties, heeft Van Klink gehoord. "Wij blijven het volgen. Het is bovendien ook in ons belang hier, want Unilever is alleen maar bezig met kosten besparen."

Ben and Jerry's 

Voedsel- en huishoudmultinational Unilever met merken als Ben and Jerry's, Lipton, Axe, Dove en Jif wil vanaf 1 januari 2012 de pensioenregeling dusdanig versoberen dat pensioenen gemiddeld met 20 procent zullen dalen. sommige deelnemers leveren zelfs 40 procent in.

Jenny Forby van vakbond Unite hekelde de eenzijdige stap van het bedrijf: "Onze leden staan nu tegenover een verlies van van duizenden ponden op hun pensioen terwijl de directeuren op hetzelfde moment miljoenen aan bonussen en aandelen incasseren."ze wijst op topman Paul Polman die in een maand tijd aandelen ter waarde van 1.069.986 pond verdiende. "De waarheid is dat ze de winst willen maximeren voor aandeelhouders en de bonzen over de rug van onze leden. Unilever weigert naar onze argumenten en waarschuwingen te luisteren."

> Ook solidair? Hier vind je adressen van Unilever-topmannen en een voorbeeldbrief.

Reacties

Reageer
Joke Steijger
Joke Steijger zegt:

afblijfen van ons pensioen.

Reageer op dit bericht

Onze spelregels

Reageer je vaker? Gebruik dan je profiel. Log in of

Nog 1500 tekens over
Deze naam verschijnt bij je reactie op de website
Je e-mailadres verschijnt niet op de site. En wij verstrekken het nooit aan derden
Annuleren